Ministrul Educației, Liviu Marian Pop: „Elevii României trebuie să aibă la timp manuale școlare de calitate”

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Vineri, 20 Octombrie, 2017

Ministerul Educației Naționale (MEN) a organizat vineri, 20 octombrie, la Oradea, prima dezbatere din seria consultărilor regionale dedicate proiectului Legii manualului școlar. Evenimentul a reunit reprezentanți ai inspectoratelor școlare, directori de școli și cadre didactice din județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș.

Cu acest prilej, ministrul Liviu Marian Pop a reiterat obligația Ministerului Educației Naționale de a asigura, conform legii, manuale școlare de calitate care să fie livrate în timp util beneficiarilor primari ai educației, elevii. „Intenția noastră este să trimitem Parlamentului României un proiect de lege coerent, consolidat, care să includă cele mai relevante propuneri pe care le primim în cadrul acestor consultări. O estimare optimistă ar fi că într-o lună vom putea face acest lucru. Forma finală a legii va fi adoptată de Parlament. Convingerea noastră este că după ce vom avea această lege, vor dispărea și problemele care au grevat în ultimii ani furnizarea manualelor școlare la timp”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.

În același context, au fost prezentate și alte proiecte din agenda curentă a MEN, mai precis metodologia de mișcare a personalului didactic și metodologia de acordare a gradațiilor de merit. Ambele documente vor fi aprobate prin ordin de ministru în perioada imediat următoare. De asemenea, au fost discutate măsuri pe termen mediu, între care digitalizarea evaluării examenelor naționale (obiectiv: reducerea timpului și costurilor aferente procesului de evaluare) și înființarea bibliotecii școlare virtuale (obiectiv: acces rapid pentru elevi și profesori la resurse școlare avizate de MEN). Intervențiile inspectorilor și profesorilor pe marginea temelor aflate pe ordinea de zi au fost apreciate de conducerea MEN și vor face obiectul unor analize punctuale în vederea integrării lor în documentele pe care ministerul le va elabora.

La dezbatere au mai participat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Oana Ariana Bucur, și directori din Ministerul Educației Naționale. Aceasta va fi urmată de alte două întâlniri care vor avea loc la Râmnicu Vâlcea și Iași, datele urmând a fi stabilite și comunicate în curând.

Până la finalizarea consultării publice, propuneri, sugestii sau opinii privind proiectul Legii manualului școlar pot fi transmise, în continuare, pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

BIROUL DE COMUNICARE