Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a participat joi, 15 februarie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Educație, organizată sub egida președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Vineri, 16 Februarie, 2018

Cu acest prilej, ministrul Valentin Popa a susținut două intervenții, pe temele supuse dezbaterii, respectiv:

  • ​Raportul de evaluare intermediară a Programului Erasmus+, precum și orientările viitoare ale programului post-2020
  • Implementarea obiectivelor în domeniul educației stabilite de Consiliul European, în reuniunea sa din 14 decembrie 2017.

În ceea ce privește prima temă, intervenția s-a axat pe faptul că România se află printre țările în care numărul proiectelor de calitate ce pot fi finanțate prin Programul Erasmus+ depășește cu mult bugetul alocat. România este interesată să promoveze o educație incluzivă și de calitate, dar și mobilitatea studenților și a profesorilor, iar toate acestea demonstrează atât interesul țării noastre pentru obiectivele Erasmus+, cât și capacitatea ridicată de absorbție. De aceea, viitoarea generație de programe trebuie să își propună obiective mai ambițioase, inclusiv în privința finanțării, respectiv dublarea bugetului alocat, cel puțin.

Referitor la cea de-a doua temă, intervenția ministrului Valentin Popa a avut în centrul său conceptul de universități europene, concept susținut pentru prima oară în cadrul Summitului Social de la Göteborg de către șefii de stat și guverne. Ministrul a pus accent pe necesitatea susținerii principiului excelenței și al distribuirii echilibrate din punct de vedere geografic, atunci când se va trece la înființarea acestor centre de educație, vitale pentru identitatea europeană. Totodată, demnitarul român a subliniat importanța beneficiilor pe care le obțin studenții care vor studia în astfel de universități europene de excelență.

La invitația ministrului Învățământului Superior, Cercetării Științifice și Inovării din Franța, Frédérique Vidal, ministrul Valentin Popa a participat și la o întâlnire cu alți miniștri europeni responsabili pentru problematica învățământului superior și a universităților europene.

De asemenea, la invitația ministrul federal al Educației, Științei și Cercetării din Austria, Heinz Fassmann, ministrul român al Educației Naționale a participat la o întâlnire în cadrul căreia au fost discutate politicile educaționale pe durata mandatului Austriei și posibilitatea continuării acestora în timpul mandatului României.

 

BIROUL DE COMUNICARE