Program de cooperare în domeniul învățământului superior și cercetării academice între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Palestina pentru perioada 2022-2025

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Marţi, 19 Iulie, 2022

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Afacerilor Externe și Expatriaților din Palestina, Riad Malki, au semnat astăzi, 19 iulie, Programul de cooperare în domeniul învățământului superior și cercetării academice între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Palestina (2022-2025). Ceremonia a avut loc la sediul Guvernului României, în prezența președintelui Palestinei și Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas și a premierului României, Nicolae-Ionel Ciucă.

Importanța semnării acestui program a fost evidențiată și în cadrul întâlnirii pe care președintele Palestinei și Autorității Naționale Palestiniene a avut-o cu Președintele României, Klaus Iohannis.

Documentul semnat asigură cadrul legal pentru continuarea și consolidarea colaborării bilaterale între România și Palestina în domeniul învățământului superior și cercetării academice. În acest sens, accentul este pus pe dezvoltarea/dinamizarea cooperării directe între universitățile românești și cele palestiniene, însă în același timp sunt încurajate cercetarea academică, promovarea schimbului de studenți, inclusiv prin acordarea de burse, valorificarea oportunităților de colaborare oferite de Programul Erasmus+, precum și alte acțiuni și evenimente de promovare a cooperării. 

În materie de programe de burse, statul român va oferi părții palestiniene, anual, 14 burse pentru studii de licență, masterat, doctorat și rezidențiat la programe de studii acreditate, în limba română, în cadrul universităților de stat din România. Bursierii palestinieni vor beneficia și de finanțare pentru învățarea limbii române pe durata unui an universitar. Programul prevede și recunoașterea perioadelor de studii efectuate în instituțiile de învățământ partenere.

Partea palestiniană va oferi burse pentru studierea limbii arabe în universitățile palestiniene.

Promovarea limbii și culturii celor două state este un aspect important al cooperării bilaterale, reflectat în documentul semnat. Astfel, este prevăzut în mod special ca părțile să încurajeze și să sprijine studiul limbii și literaturii celuilalt stat în instituțiile lor de învățământ superior, cu posibilitatea înființării de catedre/lectorate și schimbului de lectori în acest scop.

Alte domenii de colaborare acoperite prin acest program includ cooperarea în domeniul asigurării calității în învățământul superior la nivelul departamentelor și agențiilor responsabile, inclusiv prin schimburi de experiență.

BIROUL DE PRESĂ