Discursul susținut de ministrul Monica Anisie în cadrul dezbaterii „Investițiile în cercetare: o prioritate și o necesitate pentru România, pentru Parteneriatele europene din viitorul program-cadru de cercetare și inovare Orizont Europa”

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
08.09.2020

8 septembrie 2020,

București

„Stimată doamnă consilier prezidențial Deca,

Stimate domnule consilier de stat Costreie,

Stimate colege și stimați colegi,

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră de participare la această întâlnire de lucru, necesară în vederea finalizării procesului de definitivare a strategiei privind participarea României la parteneriatele europene din viitorul program-cadru de cercetare și inovare, Orizont Europa.

Anul 2020 este unul decisiv la nivelul statelor membre, pentru creionarea repartiției fondurilor UE pe programe și componente, dar și pentru fundamentarea priorităților noastre de țară, atât politice, cât și financiare, în următoarea perioadă de programare 2021-2027.

Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării vă propune o dezbatere privind participarea României la Parteneriatele europene pentru cercetare și inovare.

Parteneriatele europene se înscriu în viitorul Program-cadru și necesită asumare politică și financiară din partea fiecărui stat membru. Subiectele abordate privesc aplicațiile cercetării în toate domeniile: de la sănătate, transporturi, digitalizare, climă, energie, alimente, bioeconomie, agricultură și mediu la managementul sustenabil al resurselor.

Parteneriatele europene pentru cercetare și inovare oferă Uniunii Europene posibilitatea să își păstreze rolul de leader global într-o serie de domenii, dar este evident că statele membre sunt chemate să își unească eforturile pentru a realiza progrese în acele domenii de interes comun.

Comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, doamna Mariya Gabriel, a transmis statelor membre, în luna iulie, o scrisoare prin care a solicitat angajarea financiară și politică a fiecăruia pentru aceste parteneriate. Această scrisoare, precum și un material legat de cele 14 parteneriate, care fac obiectul discuției de astăzi, sunt incluse în mapa de prezentare a evenimentului.

Parteneriatele europene nu sunt un element de noutate. Ele s-au derulat și în perioada 2014-2020 cu rezultate notabile din partea comunității științifice, dar și cu ajutorul Ministerului Educației și Cercetării, care a făcut o serie de eforturi pentru susținerea financiară a cercetătorilor români.

Spre exemplu: la Podari, județul Dolj, prin parteneriatul european public-privat privind bioindustria, compania Clariant construiește o fabrică de bioetanol celulozic, cu fonduri exclusiv europene, fiind atrase 21 de milioane euro din bugetul Programului-cadru de Cercetare si Inovare, Orizont 2020 (2014-2020).

Un alt exemplu: prin Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020, folosind instrumentul ERA NET/ERA NET COFUND, până în prezent, 269 de echipe de cercetători români au fost susținute financiar cu un buget total de 152.642.825 lei și s-au atras fonduri europene în valoare de 4.261.720 euro. Proiectele ERA NET reprezintă un instrument special, prin care ministerele și agențiile de finanțare participă la competiții în programul-cadru, Orizont 2020, pentru a da o șansă comunității științifice din țările din care provin, cu scopul de a participa la competiții transnaționale, în aceleași condiții cu ce ale programul Orizont 2020.

Împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Ministerul Educației și Cercetării a participat la competițiile Orizont 2020 și a câștigat o serie de proiecte ERA NET (64 de proiecte), prin care s-au generat competiții de proiecte de cercetare, pe domenii complementare, contractarea fiind realizată de către UEFISCDI.

Un al treilea exemplu este legat de Programul Operațional Competitivitate, prin care, prin axa 1, în perioada 2014-2020 au fost contractate 11 proiecte cu partener român, câștigătoare în cadrul Parteneriatului european public - privat ECSEL (Inovare pentru componente și sisteme electronice), în valoare de 52 milioane lei, și 3 proiecte de cercetare în valoare de 25 milioane lei, aferente Parteneriatului european public-privat Clean Sky 2, în domeniul transportului aerian.

Așadar, avem deja o anumită experiență cu aceste parteneriate! Comisia Europeană a solicitat în mod expres să consultăm celelalte ministere, tocmai pentru că sunt subiecte de interes, atât pentru cetățeni, cât și pentru administrația publică. Totodată, acestea arată rolul cercetării în fundamentarea deciziilor politice din toate domeniile.

Sunt convinsă că în urma reuniunii de astăzi, ministerele și agențiile prezente la acest eveniment ni se vor alătura în angajamentul față de Comisia Europeană, realizând, astfel, ceea ce ne dorim cu toții, o colaborare reală și fructuoasă pentru toți!

Vă mulțumesc!”

Etichetă :