ELI Nuclear Physics

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility

Extreme Light Infrastructure -  Nuclear Physics (ELI-NP) va fi un laborator european tip "user facility" care va investiga în detaliu probleme dintr-o gamă largă de domenii științifice, de la fizica fundamentală, aspecte referitoare la fizica nucleară și astrofizică, la aplicații în știința materialelor, știintele vieții și gestionarea materialelor nucleare.

eli

Centrul de cercetare ELI-NP de la  București/Măgurele va fi unul din pilonii ELI, împreună cu centrele dedicate studiului surselor secundare (Dolni Brezany, lângă Praga) și pulsurilor în atosecunde (Szeged). ELI-NP este o infrastructură complexă care va găzdui două echipamente cu performanțe mult superioare celor ale echipamentelor existente în momentul de față:

- Un sistem laser de mare putere, furnizând două fascicule laser de 10 PW cu care se vor obține intensități de ordinul 1023 - 1024 W/cm2 și câmpuri electrice de 1015 V/m;

- Un fascicul de radiație γ foarte intens (1013 γ/s), cu o lățime de bandă sub 0.5 % și energie reglabilă până la Eγ > 19 MeV, obținut prin retroîmprăștiere incoerentă prin efect Compton a unei radiații laser pe un fascicul de electroni accelerați (Ee > 700 MeV) produs de un accelerator liniar.

Extreme Light Infrastructure (ELI) va fi un centru european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacțiunii laser-materie și surselor secundare de radiație. Datorită proprietățiilor sale unice, aceasta infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunități extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar în interacțiunea lumină-materie. ELI va crea o platformă unde vor fi promovate în mod activ aplicațiile Extreme Light în folosul societății.