Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană - BREXIT

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
05.02.2020

Index pagină

I. Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană

II. Schimbările în relația cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la finalizarea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) 

III. Negocierile privind viitorul acord de parteneriat Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Uniunea Europeană

IV. Background

V. Linkuri utile

VI. Punct de contact (brexit@edu.gov.ro)

VII. Întrebări frecvente (FAQ)

***

Rambursarea taxei pentru acces la sistemul de sănătate britanic (data publicării: 4.10.2021)

Conform informațiilor transmise de autoritățile britanice, studenții din UE care studiază în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi eligibili pentru rambursarea taxei pentru acces la sistemul de sănătate britanic în cazul în care:

• dețin o viză pentru Regatul Unit începând cu data de 1 ianuarie 2021;

• studiază în învățământul superior, învățământ cu frecvență;

• dețin un card european de asigurări de sănătate (EHIC) valabil și

• nu lucrează în Regatul Unit.

Mai multe informații sunt disponibile aici

***

Extended service hours of Europe Direct Contact Centre

The Europe Direct Contact Centre (EDCC) has reinforced its contact centre service for citizens, businesses and other stakeholders to deal with questions related to Brexit (toll free by telephone or by e-mail in all 24 EU languages). Full priority will be given to speedy and high-quality replies to Brexit-related enquiries by the EDCC during regular opening hours during weekdays. Extra weekend opening of the Brexit helpline in at least 3 languages (English, French and German) will be ensured during the weekend of 12-13 December 2020, following the December European Council meeting, as well as during the weekend of 9-10 January 2021 (except in case of low demand in the preceding week).

All Brexit-related enquiries submitted via the EDCC web form during the official closure period of the EDCC between 28 December 2020 and 1 January 2021 will be treated with utmost urgency following the reopening of the EDCC on 4 January (2-3 January being a weekend, when the EDCC will be closed). A reference to Brexit-related information material will also be included in the automatic reply to citizens that contact the EDCC during the closure period.

***

I. Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană

Școlarizarea cetățenilor britanici și a membrilor de familie ai acestora, beneficiari ai Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană

  • Perioada de tranziție

Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană a intrat în vigoare la 1 februarie 2020. Acesta instituie o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pe durata căreia Regatul Unit va aplica dreptul Uniunii Europene și va fi asimilat unui stat membru, dar nu va mai lua parte la procesul decizional de la nivelul UE. 

Cetățenii britanici care se vor înscrie la programe de studii în perioada de tranziție (anul academic 2020-2021) vor beneficia de aceleași condiții de școlarizare aplicabile cetățenilor UE.

  • Perioada post-tranziție

Cetățenii britanici și membrii de familie ai acestora care au reședința în România și care doresc să rămână în țară după finalizarea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) trebuie să se înregistreze pentru dobândirea noului statut de rezident în calitate de beneficiari ai Acordului de retragere, la Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (IGI-MAI).

Conform proiectului de act normativ inițiat în acest sens de Ministerul Afacerilor Interne, în urma înregistrării, IGI-MAI va elibera cetățenilor britanici și membrilor de familie ai acestora un permis de ședere care va atesta statutul lor de beneficiari ai Acordului de retragere. Documentul își va produce efectele începând cu 1 ianuarie 2021. Dobândirea noului statut de rezident va permite cetățenilor britanici și membrilor de familie ai acestora să beneficieze în continuare de drepturile conferite de Acordul de retragere.

După finalizarea perioadei de tranziție, cetățenii britanici și membrii acestora de familie, beneficiari ai Acordului de retragere, se vor bucura de același tratament, aplicabil cetățenilor UE, în ceea ce privește accesul la educație și taxele de școlarizare.​

► Informații utile privind școlarizarea cetățenilor UE/români în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) în baza Acordului de retragere 

Cetățenii UE/ români care sosesc în UK înainte de 31 decembrie 2020:

  • sunt eligibili să aplice la Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) până la data de 30 iunie 2021;
  • sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe,  pe durata programului de studii, la fel ca și cetățenii britanici, cu condiția înregistrării în sistemul EU Settlement Scheme. Aceste prevederi se aplică studenților români care încep programe de studii înainte de sfârșitul lui iulie 2021.

 Informații utile privind recunoașterea diplomelor/calificărilor profesionale pentru cetățenii români care au studiat în Marea Britanie

Pentru studii preuniversitare: Începând cu data de 2 octombrie 2020, în conformitate cu ordinul de ministru nr. 5.638/2020, dosarele pentru echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate şi la organizațiile furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară (lista poate fi consultată aici) sunt primite şi evaluate de către inspectoratelele şcolare +  detalii suplimentare.

Pentru studii universitare: Cetățenii UE, implicit cetățenii britanici și membrii acestora de familie, care beneficiază de drepturi în temeiul Acordului de retragere, trebuie să obțină atestatul de recunoaștere a studiilor de la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED).  Aceștia pot urma procedura descrisă pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării - Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor

Cetățenii britanici care vor sosi în România după finalizarea perioadei de tranziție vor intra sub incidența regulilor aplicabile cetățenilor terți în ceea ce privește condițiile de înscriere la universitate, urmând procedura descrisă pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării.

***

II. Schimbările în relația cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la finalizarea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) 

► Participarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la programul Erasmus+

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu va mai participa la programul Erasmus+. Decizia privind viitoarele aranjamente nu afectează participarea Regatului Unit la programul Erasmus+, în ceea ce privește apelul de proiecte 2014-2020. Proiectele și mobilitățile în desfășurare vor continua până la finalizare sau până la epuizarea fondurilor - detalii.

 Informații utile privind școlarizarea cetățenilor britanici în România începând cu anul academic 2021 - 2022 

Cetățenii britanici care vor sosi în România după 31 decembrie 2020 vor intra sub incidența regulilor aplicabile cetățenilor terți în ceea ce privește condițiile de înscriere la studii universitare, urmând procedura descrisă pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării și procedura pentru înscrierea în învățământul preuniversitar.

► Informații utile privind școlarizarea cetățenilor UE/români în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) 

Cetățenii UE/români care sosesc în UK după 1 ianuarie 2021 și încep programe de studii înainte de sfârșitul lui iulie 2021:

  • sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, la fel ca și cetățenii britanici, cu condiția îndeplinirii cerințelor privind șederea pe teritoriul UK, conform prevederilor noului sistem de imigrație britanic. În cazul în care durata studiilor depășește șase luni, aceștia trebuie să aplice pentru viză, înainte de sosirea în UK.

Cetățenii UE/români care sosesc în UK după 1 ianuarie 2021 și încep cursurile după 1 august 2021, în cazul în care durata studiilor depășește șase luni, trebuie să aplice în prealabil pentru viză și nu sunt eligibili pentru taxele de școlarizare și sprijinul pentru taxe acordat cetățenilor britanici.

Pregătirea pentru schimbări - Comunicare privind gradul de pregătire la sfârșitul perioadei de tranziție între Uniunea Europeană și Regatul Unit (RO)

Avizul privind călătoriile între UE și Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție (RO)

 Webinar privind noul sistem de imigrație din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (26 noiembrie, ora 12:00)

 Informații privind webinarul adresat mediului de afaceri: mobilitatea persoanelor

În data de 2 decembrie 2020, începând cu ora 15:30, Ambasada Regatului Unit la București a organizat un webinar dedicat mediului de afaceri, din perspectiva mobilității persoanelor. Prin intermediul acestui eveniment, autoritățile britanice își propun să explice principalele implicații asupra activităților economice din perspectiva schimbărilor care se vor produce începând cu 1 ianuarie 2021.

***

III. Acordul de parteneriat între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Pe parcursul anului 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au negociat un acord privind relațiile viitoare. Discuțiile s-au desfășurat în baza poziției fiecărei părți:

La 24 decembrie 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au agreat un acord privind parteneriatul viitor (Acord privind comerțul și cooperarea). Totodată, UE și Regatul Unit au negociat două acorduri separate cu privire la securitatea informațiilor (necesar pentru informațiile clasificate) și cooperarea în domeniul energiei nucleare.

Acordul comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se aplică provizoriu până la data de 28 februarie 2021, dată la care va fi ratificat de Parlamentul European. În această perioadă, acordul generează, pentru părți, obligații privind punerea sa în aplicare.

În ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale, acordul prevede un mecanism în baza căruia UE și Regatul Unit pot stabili, de la caz la caz și pentru anumite profesii, modalități de recunoaștere a calificărilor profesionale, care vor fi aplicate de statele membre ale UE și de Regatul Unit.

Acordul poate fi consultat în limba română ► aici

Întrebări și răspunsuri referitoare la Acordul UE-Regatul Unit ► aici

***

IV. Background

În data de 23 iunie 2016, cetățenii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au decis prin referendum ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE). Ca urmare a acestui vot, Guvernul britanic a declanșat procesul de retragere la 29 martie 2017, prin activarea Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

În octombrie 2019, liderii UE 27 și partea britanică au ajuns la un consens politic privind Acordul de retragere a Regatului Unit din UE. Ulterior, acesta a fost aprobat de către autoritățile britanice și de către UE și a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

Acordul permite ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană de o manieră ordonată și predictibilă. În același timp, instituie o perioadă de tranziție începând cu 1 februarie 2020 până la 31 decembrie 2020*.

Pe durata acesteia, Regatul Unit va aplica dreptul Uniunii Europene** și va fi asimilat unui stat membru, dar nu va mai lua parte la procesul decizional de la nivelul UE. Astfel, până la terminarea perioadei de tranziție, nu vor exista schimbări pentru cetățenii, consumatorii, întreprinderile, investitorii, studenții și cercetătorii din UE și din Regatul Unit.

Totodată, acordul prevede o protecție reciprocă pentru cetățenii Uniunii și resortisanții Regatului Unit, precum și pentru membrii de familie ai acestora, în cazul în care și-au exercitat dreptul la liberă circulație înainte de încheierea perioadei de tranziție. Astfel, aceste persoane pot să locuiască, să lucreze sau să studieze în continuare în statul-gazdă, ca până în prezent, în aceleași condiții de fond ca cele prevăzute în dreptul Uniunii.

Acordul garantează dreptul de a rămâne și de a-și continua activitățile curente pentru peste 3 milioane de cetățeni ai UE din Regatul Unit și peste 1 milion de resortisanți ai Regatului Unit din țările UE. 

Alte informații referitoare la procesul BREXIT

_______________________

* Conform Acordului de retragere, perioada de tranziție poate fi prelungită o singură dată cu unul până la doi ani. O decizie în acest sens trebuie luată în comun de UE și Regatul Unit înainte de 1 iulie 2020.

** Dreptul UE va continua să se aplice integral, în toate domeniile de politică, Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, cu excepția dispozițiilor tratatelor și ale actelor care nu aveau caracter obligatoriu pentru Regatul Unit înainte de intrarea în vigoare a Acordului de retragere.

***

V. Linkuri utile

***

VI. Punct de contact

Informații suplimentare puteți obține scriind pe adresa de e-mail brexit@edu.gov.ro.

► Linie telefonică dedicată informării: 021/405.56.96.

Intervalul standard în care acest număr este deservit este 9:00 - 17:00 (L - J), respectiv 9:00 - 15:00 (V). 

-----------------------------

Notă: Informațiile din această pagină vor fi actualizate în funcție de evoluția procesului în sine.

Etichetă :