Programul LCCR

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility

Cursul LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească)

Proiectul privind predarea Cursului opţional de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR) în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene are ca principal obiectiv predarea acestui curs elevilor români înscrişi în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene.

Intenţia cursului este de a asigura copiilor români, care locuiesc în afara graniţelor ţării,  pe teritoriul ţărilor membre ale Uniunii Europene, condiţiile necesare prezervării identităţii  lor culturale. Se doreşte facilitarea reintegrării copiilor de vârstă şcolară în sistemul educativ românesc, în cazul revenirii acestora în România.

Proiectul este deschis tuturor elevilor care studiază în unităţile şcolare din statul-gazdă. În urma dialogului purtat cu autorităţile cu responsabilităţi în domeniul educaţiei din țările-gazdă putem opina că, într-o Europă multiculturală şi plurilingvistică, un asemenea proiect poate fi atractiv inclusiv pentru statul care găzduieşte proiectul sau pentru copiii de alte naţionalităţi care locuiesc în ţara respectivă.

Cursul LCCR este implementat de Institutul Limbii Române în Italia și Spania începând cu anul școlar 2007-2008, în Comunitatea franceză Wallonie - Bruxelles din Regatul Belgiei din anul 2008-2009, iar din anul 2015-2016 a fost introdus și în unități școlare din Portugalia și Irlanda.