Raport de activitate octombrie 2022 - decembrie 2023

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
30.12.2023

Click pe imagine pentru a consulta raportul!

Experiența la Ministerul Educației reprezintă cea mai provocatoare perioadă a vieții mele, precum și cea care m-a făcut să înțeleg mai bine valoarea muncii în echipă, a criticii constructive și a oamenilor care se dedică celui mai mare sistem public din România. Educația și mecanismele care o fac să funcționeze sunt un subiect de interes pentru orice român, de aproape orice vârstă. Toată lumea are dreptul și legitimitatea să aibă o opinie, însă ceea ce face orice soluție viabilă este consultarea autentică, dublată de expertiză și serviciu public responsabil.

Acest raport își propune să clarifice ceea ce echipa de la Ministerul Educației, pe care am onoarea să o coordonez din octombrie 2022, a reușit să facă în mai bine de un an. Fiecare dintre cei care au contribuit la finalizarea, adoptarea și implementarea legilor educației, la lansarea apelurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care cel mai mare val de finanțări din istoria recentă va ajunge în școli, la gestionarea cu solidaritate a grevei personalului din învățământ, încheiată cu majorări salariale substanțiale, sau la gestionarea multiplelor procese critice în educație are respectul și recunoștința mea.

Această sinteză a activității este un exercițiu de transparență, în linie cu strategia generală de a face mai vizibile toate acțiunile Ministerului Educației, prin reconstrucția comunicării instituționale. Am încercat să punem reflectorul, prin campaniile desfășurate pe rețelele de socializare, nu doar pe ceea ce face administrația centrală, ci și pe școli care schimbă destine, pe educatori cu vocație, pe membri ai personalului care fac copiii să se simtă, în școală, ca în familie sau pe ONG-uri care fac minuni în comunități. Le sunt profund recunoscătoare directorilor de școli, personalului de conducere și sprijin, colegilor din inspectorate, din CJRAE, CCD-uri, Palate și cluburi ale copiilor, centre de excelență, precum și celor din instituțiile aflate în coordonarea sau subordonarea Ministerului Educației sau a reprezentanților autorităților publice locale. Sunt mii de oameni care fac să funcționeze sistemul de educație din România, având ca obiectiv unic îndrumarea tuturor celor care învață către atingerea propriului potențial.

Se spune că „numai cine nu muncește nu greșește”. Sunt convinsă că lucrurile se pot face mai bine. Și că am făcut greșeli, din care învăț și învățăm continuu. Însă de un lucru puteți fi siguri: înțeleg valoarea lui „împreună”. Iar devotamentul meu și al colegilor de la minister este neclintit de crize, greutăți sau contexte (geo)politice succesive. Vom face tot ceea ce ne stă în putință să transformăm România Educată într-o speranță împlinită pentru fiecare dintre noi. Vă invităm să fructificăm împreună momentul unui nou început legislativ și să ne ajutați să învățăm lecțiile trecutului, valorificând oportunitățile prezente pentru un viitor demn de potențialul copiilor și al tinerilor din România.

Ligia DECA,

Ministrul Educației

Materiale informative: