Mesajul ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Vineri, 1 Iunie, 2018

Dragi copii,

Peste 7 ani, vom aniversa un secol de când în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului, ca urmare a Declarației pentru Protecția Copilului, adoptată de cele 54 de țări participante la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, care s-a desfășurat la Geneva, în luna august 1925. Sub semnul acestei declarații oficiale, din anul 1950, România a decis ca Ziua Copilului să fie sărbătorită în fiecare an, la data de 1 Iunie, dedicând, indiferent de timpul istoric, toată atenția vârstei omului, când inocența reprezintă măsura însăși a existenței, iar  visul are nemărginiri în care se pot construi destine exemplare, inițial la nivel de aspirații, apoi ca realizări individuale, în spațiul comunității.

Ministerul Educației Naționale are nobila misiune de a vă ocroti visele și inocența și de a sprijini proiectarea voastră în destine de succes, cu o pronunțată componentă integratoare în plan social. Politicile educaționale pe care le construim derivă din nevoia fiecăruia dintre voi de a se defini, prin educație, ca o personalitate în formare, autonomă, menită să ducă mai departe ștafeta generațiilor anterioare și să dovedească flexibilitate, astfel încât adaptarea la situații nou create de evoluția istorică a mentalităților să devină măsura calității școlii pe care a absolvit-o în copilărie și în adolescență.

Având aceste idealuri educaționale, școalasocietatea și familia au creat un cadru de cooperare al cărui țel este să asigure educația corectă și deschisă a tinerei generații, prin raportarea la standardele impuse de evoluția omenirii, măsurabile în timp, prin gradul de inserție socială a fiecărui copil devenit adult.

Atenția noastră se îndreaptă cu precădere către copiii care studiază la școlile din mediul rural, din medii defavorizate, precum și către elevii din comunitățile de minorități, prin programe dedicate acestora, astfel încât egalitatea de șanse să fie principiul care să guverneze traseul lor școlar.

Cu ocazia sărbătorii zilei voastre, vă urez, în numele Ministerului Educației Naționale și al meu personal, să vă atingeți visul, să dovediți inspirație în alegerea viitoarei profesii și să gândiți pozitiv la viitorul care vă așteaptă.

La mulți ani de vise împlinite!

Valentin POPA,

Ministrul Educației Naționale