Ministrul Ecaterina Andronescu s-a întâlnit cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Marţi, 12 Martie, 2019

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a avut marți, 12 martie, o întrevedere cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo.

Cu această ocazie, ministrul Educației a evidențiat importanţa pe care România o acordă cooperării cu instituțiile francofone şi punerii în practică a obiectivelor francofone, fundamentate pe diversitate, multilingvism şi solidaritate, pe cultură și valori asumate.

De asemenea, a apreciat activitatea Biroului Regional Europa Centrală și Orientală (BRECO) a OIF, cu sediul la Bucureşti, subliniind că ne aflăm printre statele semnatare ale Memorandumului de parteneriat privind cooperarea educativă în cadrul strategic al Francofoniei 2015-2022, Memorandum încheiat între Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) şi ministerele educaţiei din Albania, Armenia, Republica Moldova şi România, semnat la Paris, la data de 25 noiembrie 2017.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată și situația învățământului în limba franceză din România (nivel preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional, postliceal, precum și programele de studii de licență, masterat integral în limba franceză). Astfel, în sistemul de învățământ preuniversitar din România, un număr de 1.164.469 de elevi studiază disciplina Limba franceză atât ca Limbă modernă 1, cât și ca Limbă modernă 2.

Efectele acestei cooperări se reflectă și în rezultatele obținute la etapa internațională a Olimpiadei de Limbă franceză desfășurată la Ohrid, Macedonia:

În acest context, ambele părți și-au exprimat interesul de a consolida colaborarea actuală, prin dezvoltarea mai multor proiecte francofone naționale și regionale.