Reuniunea responsabililor de relații internaționale din instituțiile de învățământ superior de stat și privat acreditate

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Miercuri, 6 Martie, 2019

Ministerul Educației Naționale (MEN) a organizat miercuri, 6 martie, la Universitatea Politehnica din București (UPB), reuniunea responsabililor de relații internaționale din instituțiile de învățământ superior de stat și privat acreditate, la care au mai participat reprezentanți MAE și ai altor instituții de stat.

Principalele teme abordate au vizat admiterea la studii în România a cetățenilor străini (principalele aspecte pentru anul în curs, cât și pentru anul viitor) și aspecte logistice privind procesul de acordare a vizelor de studii și a permiselor de rezidență pentru aceștia.

În marja exercitării de România a Președinției rotative a Consiliului UE, a fost prezentat calendarul evenimentelor de profil organizate de MEN, dar și o serie de informații privind noul Program Erasmus+. Referitor la acesta din urmă, au fost trecute în revistă aspecte de ordin legislativ, în special propunerea de regulament elaborată de Comisia Europeană, în contextul retragerii Marii Britanii din UE. Astfel, noua propunere, care vizează perioada 2021-2027, menține arhitectura integrată a programului actual, cu capitole separate pentru educație și formare, tineret și sport, însă are ca obiectiv majorarea componentei participative a studenților.

În același timp, au fost discutate chestiuni tehnice privind instrumentarea dosarelor de admitere depuse de cetățenii străini, cu un accent deosebit asupra celor neconforme metodologiei, respectiv soluțiile ce pot fi identificate pentru optimizarea fluxului comunicațional între autoritățile implicate în acest proces.

Una dintre concluziile formulate în cadrul întrevederii a vizat constituirea unui grup tehnic de lucru, format din reprezentanți ai universităților, care să elaboreze o metodologie mai flexibilă de admitere la studii a cetățenilor străini în România.

BIROUL DE COMUNICARE