Întrevedere de lucru cu Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 16 Iulie, 2020

Ministrul educației și cercetării, dna. Monica Cristina Anisie, a avut astăzi, 16 iulie 2020, o întrevedere de lucru, în format online, cu ambasadorul Republicii Franceze în România, E.S. dna. Michèle Ramis. 

Discuțiile au reprezentat un prilej de reafirmare a relațiilor de cooperare excelentă,  desfășurată de-a lungul timpului, în domeniul educației și cercetării, între România și Franța. S-au dezbătut, cu această ocazie, atât acțiunile și proiectele comune aflate în derulare, cât și noi oportunități de  dezvoltare a colaborării. 

Cooperarea în domeniul învățământului preuniversitar, cu accent pe învățământul bilingv francofon, privind dezvoltarea competențelor lingvstice de limba franceză,  formarea continuă a profesorilor ce predau limba franceză și în limba franceză au constituit câteva teme de discuție între reprezentanții celor două țări. 

România se mândrește cu faptul că, prin cele 18 licee bilingve francofone ce au obținut distincția FrancEducation, ocupă primul loc între țările Europei Centrale și de Est în ceea ce privește numărul unităților de învățământ care au obținut această recunoaștere a calității procesului instructiv-educativ.

Au fost apreciate de ambele părți diversele acțiuni de cooperare directă, desfășurate între unități școlare din țara noastră și din Franța, la acestea adăugându-se acțiunile comune derulate între școlile românești și școlile care utilizează curriculum francez în România.

De asemenea, învățământul profesional și tehnic și deosebita evoluție a relațiilor bilaterale în vederea dezvoltării acestuia și a realizării schimbului de know-how între cele două țări au reprezentat o tema importantă pe agenda de discuții.

A fost evidențiată, totodată, și  cooperarea universitară în cadrul universităților europene, întrucât universitățile românești colaborează cu universități franceze în 7 (șapte)  dintre cele 10 (zece) rețele de universități europene în care au fost selectate.

În același timp, cooperarea în cadrul Francofoniei instituționale reprezintă un pilon al acțiunilor de colaborare româno-franceză, cele două state organizând diverse evenimente și activități comune sub auspiciile Francofoniei. 

Ambele părți și-au exprimat încrederea în aprofundarea  relațiilor de cooperare în domeniul  educației și cercetării, prin numeroase proiecte bilaterale de succes.