Întrevederea ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, cu delegația Departamentului pentru Educație din Provincia Hebei, Republica Populară Chineză

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Miercuri, 18 Iulie, 2018

Ministrul Educației Naționale, domnul Valentin Popa, s-a întâlnit marți, 17 iulie, cu o delegație din Republica Populară Chineză, condusă de domnul Wang Liqian, Director general adjunct în cadrul Departamentului pentru Educație din Provincia Hebei.

Din delegație au mai făcut parte domnul Wang Yuding, Universitatea de Știință și Tehnologie din Hebei, domnul Han Tongyin, Universitatea Normală din Langfang, domnul Yang Xuexin, Universitatea din Hebei și domnul Zhao Wenhua, Universitatea Normală din Longfang. Cu prilejul întrevederii, interlocutorii au subliniat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale în domeniul educației, exprimându-și totodată disponibilitatea pentru identificarea unor noi oportunități de cooperare.

Ministrul Educației Naționale a prezentat evenimentele pe care România le va organiza în perioada în care va deține Președinția Consiliului UE, insistând pe faptul că România marchează un nou nivel de implicare în activitățile ASEM/ASEF (Asia-Europe Meeting/Asia-Europe Foundation) prin seria de evenimente găzduite de țara noastră în 2019, respectiv Forumul Studenților, Conferința Rectorilor ASEF și a 7-a Reuniune a miniștrilor educației ASEM. Procesul ASEM facilitează dialogul regional între Europa si Asia, pe baza principiilor de respect reciproc și parteneriat egal, iar Fundația Asia-Europa reprezintă singura instituție permanentă a ASEM.

Totodată, ministrul Educației Naționale a adus la cunoștința delegației chineze faptul că România și-a depus candidatura pentru organizarea Dialogului dintre China și Țările din Europa Centrală și de Est în domeniul Politicilor Educaționale (cunoscut și sub denumirea 16+1), iar partea chineză a ținut să menționeze importanța acestui eveniment pentru un trend ascendent al relațiilor bilaterale.

A mai fost adus în discuție faptul că un rol deosebit în cooperarea educațională îl reprezintă intensificarea mobilităților, atât în rândul studenților, cât și în rândul cadrelor didactice, demersuri în acest sens fiind întreprinse de ambele părți.

Pe lângă instrumentele cooperării bilaterale tradiționale, cele două părți încurajează dezvoltarea de parteneriate în cadrul multilateral oferit de cooperarea China-Europa Centrală și de Est, precum și în cadrul programului european Erasmus+.

Totodată, a fost subliniată importanța cooperării în domenii de interes comun între instituțiile educaționale din cele două state și, în acest cadru, reprezentanții celor două țări au reiterat încrederea că în viitor vor putea fi identificate și demarate mai multe proiecte de interes comun pentru cele două comunități academice.

BIROUL DE COMUNICARE