BULETIN INFORMATIV MEC // Nr. 3

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
26.03.2020

Dragi colegi,

Vă semnalăm apariția unui nou număr din Buletinul Informativ al Ministerului Educației și Cercetării - al treilea. 

Așa cum am anunțat încă de la început, prezentăm sintetic, în cadrul acestor materiale, principalele inițiative și demersuri derulate/lansate de Ministerul Educației și Cercetării în interesul sistemului național de învățământ și cercetare.

Vă mulțumim anticipat pentru interesul pe care îl acordați, ba mai mult, dorim să ne transmiteți modele de bune practici (cu accent pe digitalizare), care pot fi multiplicate la nivel național. În acest sens, am consacrat un capitol distinct în cuprinsul buletinelor noastre informative.

  • Propunerile dumneavoastră de practici inovative, soluții și modele originale de predare, însoțite de materiale-suport (imagini foto/video, link-uri și/sau descrieri/prezentări relevante) pot fi trimise pe adresele de e-maibuletin.informativ@edu.gov.ro și gheorghe.radulescu@edu.gov.ro

---------------------------------------------

Numărul 3 / Cuprins

„Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an.

În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență.”

  • Informații suplimentare sunt disponibile aici.
  • De asemenea, vă invităm să urmăriți și interviul pe care ministrul Educației și Cercetării l-a acordat, recent, Hotnews, dialog în cadrul căruia au fost abordate mai multe subiecte de actualitate.

--- --- --- --- --- --- --- 

I. Campania #ÎmiPASĂ #ȘcoaladeACASĂ - mesajele de susținere trimise de personalități marcante în domeniul lor de activitate sunt publicate pe canalul oficial de Youtube al Ministerului Educației și Cercetării

„Prin această campanie îmi doresc să transmitem elevilor, studenților și părinților încurajarea de a se proteja de infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) evitând pe cât posibil spațiile aglomerate.

Totodată, este important ca elevii să conștientizeze că procesul de învățare continuă cu școala de acasă prin intermediul soluțiilor alternative: cursuri-suport online și lecțiile de la Televiziunea Română.

Sănătatea și siguranța copiilor noștri sunt mai importante decât oricând.

Să fim responsabili și să continuăm învățarea de acasă!” - Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării

II. Învățământ preuniversitar

  • În contextul suspendării cursurilor din învăţământul preuniversitar, ca urmare a crizei declanşate de epidemia COVID-19, TVR și Ministerul Educației și Cercetării oferă elevilor aflaţi în pragul susţinerii examenelor posibilitatea de a păstra contactul cu disciplinele de studiu prin intermediul emisiunii „Teleşcoala”, difuzată de luni până vineri, pe TVR 2 și TVR 3. Orarul este disponibil aici.

Invităm și televiziunile locale să dezvolte acest tip de program educativ. Un prim exemplu a fost dat de postul Curier TV din Pitești. În colaborare cu Inspectoratul Județean Școlar Argeș, Curier TV a demarat proiectul „Te ajutăm să înveți! Stai acasă!”, pe parcursul căruia sunt transmise lecții de limba și literatura română și matematică pentru elevii argeșeni.

  • Cu același obiectiv a fost lansată și platforma Digital pe educred.ro, un spațiu/portal dedicat tuturor cadrelor didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii.
  • Prin ordinul de ministru nr. 3.472/10.03.2020 au fost aprobate programele de examen pentru Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, începând cu anul școlar 2020-2020.
  • Se află în derulare consultarea publică pentru realizarea profilului de competențe ale cadrului didactic. Chestionarul poate fi completat până în data de 5 aprilie 2020
  • Răspunsul Administrației Prezidențiale privind aplicarea Legii 221/2019.
  • AMBASADOR pentru COMUNITATE este prima linie de consiliere psihologică pe tema COVID-19, gratuită, dedicată cadrelor didactice, părinților și elevilor.

II. Învățământ superior

III. Bune practici: învățare la distanță/online pe durata suspendării cursurilor

  • Școala pe net, proiect dezvoltat într-un parteneriat sprijinit de Ministerul Educației, oferă sprijin și suport profesorilor din România, prin resurse gratuite, pentru a continua predarea pe platforme ușor de accesat și folosit. 
  • Școala nr. 195 din București utilizează platforma Webex - Clasa mea de acasă (click pe link pentru a accesa tutorialul) - în baza unei licențe gratuite pentru un an. 

IV. Cercetare