Clarificări MEN (25 iulie 2019)

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 25 Iulie, 2019

Referitor la materialul apărut în presă, în data de 21 iulie 2019, pe tema datelor statistice comunicate public de Ministerul Educației Naționale în privința examenelor naționale din sesiunea iunie-iulie, se impun următoarele clarificări, menite să informeze corect opinia publică:

  • Numărul de 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, prezentat public de ministrul Educației Naționale în cadrul conferinței de presă din data de 18 iulie 2019, este numărul elevilor înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România(SIIIR), la data de 28.06.2019, conform datelor înregistrate de unitățile de învățământ și certificate de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

În situația privind rezultatele obținute la simularea Evaluării Naționale (prezentată în 22.03.2019), a fost raportat de către unitățile de învățământ un număr de 175.463 de copiii de clasa a VIII-a pentru simulare (cu situația școlară deschisă la data respectivă în SIIIR). 

Datele pe care le prezintă MEN sunt cele înscrise de directorii școlilor în SIIIR. MEN a solicitat ISJ-urilor să actualizeze datele din SIIIR. Astfel, la începutul lunii februarie a.c., a fost transmisă ISJ/ISMB o notă prin care a fost solicitată verificarea cu maximă atenție și responsabilitate a datelor înregistrate în aplicația informatică SIIIR privind elevii, date care trebuie să fie în concordanță cu înscrisurile din cataloage și registrele matricole.

  • Datele incluse în comunicatele referitoare la numărul elevilor înscriși/prezenți la examenele naționale au la bază raportările făcute, în timp real, de inspectoratele școlare județene. Acestea au statutul unor raportări de etapă (parțiale/nedefinitive). Datele finale, revizuite și validate, sunt cele comunicate după încheierea examenului.

Totodată, pot apărea diferențe minore de cifre, deoarece există posibilitatea ca operatorii să solicite corectarea unor date introduse, în primă fază, eronat. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul de față, inclusiv după raportarea rezultatelor finale înregistrate la Evaluarea Națională (după contestații), când a fost debifat în aplicație, din greșeală, statusul unei eleve din județul Arad.

  • Numărul de 146.105 elevi prezenți la probele scrise de la Evaluarea Națională reprezintă numărul elevilor care au participat la probele scrise obligatorii ENVIII.

În cadrul conferinței de presă pe tema rezultatelor înregistrate la cele două examene naționale din data de 18 iulie, ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat ca măsură pentru soluționarea neconcordanțelor datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), revizuirea modului de actualizare a situației școlare a elevilor.

Totodată, în urma inadvertențelor apărute în SIIIR, ministrul Educaţiei a anunțat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, faptul că a dispus derularea, în perioada 1 august - 30 august 2019, a unei inspecţiiși analize de risc bazate pe situația școlară a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea în clasa a V-a în anul școlar 2015-2016 până la susținerea evaluării naționale în anul școlar 2018-2019. 

Obiectivele activităţii de inspecţie sunt prevenirea excluziunii școlare a elevilor din unitățile de învățământ unde rata de neparticipare la examenele naţionale depăşeşte media pe ţară și identificarea grupurilor defavorizate de elevi care sunt în risc de abandon școlar.