Lansarea campaniei de evenimente publice „România - 15 ani în NATO. 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice”

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Vineri, 22 Martie, 2019

„Este o mare bucurie pentru mine, ca participant la eforturile de modernizare a României, să fiu prezentă astăzi la evenimentul de lansare a campaniei România în NATO - 15 ani. 70 ani de la înființarea NATO - #WeAreNATO. Specialiștii celor trei ministere partenere în susținerea campaniei #WeAreNATO, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Educației Naționale, au conceput un plan comun, cu soluții ingenioase, pentru a atrage categorii largi de studenți în activitatea de cercetare în specializări precum relații internaționale, științe politice, studii de securitate, științe inginerești, medicină și farmacie) sau în zona de creație (grafică și redactare de produse publicistice).”

Declarația a fost susținută de ministrul Educației Naționale, care a participat astăzi, 22 martie 2019, la evenimentului “România în NATO – 15 ani. 70 de ani de la înființarea NATO.

Astfel, în cadrul activităților din campania #WeAreNATO, studenții vor avea posibilitatea de a dezbate, de a conștientiza importanța domeniului apărării și siguranței naționale și de a spori prestigiul universităților pe care le reprezintă, prin participarea la cele șase concursuri tematice: grafică, lucrări licență și disertație pe teme de relații internaționale și siguranță națională, produse jurnalistice și de comunicare, lucrări tehnice cu relevanță militară, lucrări din domeniul medico-farmaceutic cu relevanță și impact pentru domeniul militar sau la concursul pentru realizarea unei broșuri informative pe tema „România în NATO - 15 ani”.

De altfel, în anul 2018, un număr mare de instituții de învățământ superior din România au găzduit, pe parcursul a mai bine de nouă luni, specialiști reputați, militari și civili, din NATO sau structuri ale MAE și MApN, expoziții de tehnică, în cadrul ciclului de conferințe din campania #WeAreNATO. Astfel, problematica securității euroatlantice a căpătat o dimensiune nouă, depășind sfera cazărmilor, a seminariilor sau a simpozioanelor specialiștilor militari.

Mulțumită campaniei #WeAreNATO, aceasta a devenit un forum de dezbatere organizat în cele mai dinamice spații, universitățile din România oferind cadrul schimbului de idei, de viziuni, de opinii, pentru studenții la istorie, științe politice, relații internaționale, studii de securitate, comunicare și nu numai.

Campania #WeAreNATO se organizează în mai multe țări aliate și își propune să crească încrederea publicului tânăr în capacitatea structurilor Alianței de a proteja populația și teritoriul aliat și se va concentra, în special, pe facilitarea accesului tinerilor la informații despre NATO prin manifestări dedicate acestora, sprijinite și de o componentă adaptată mediului virtual.

În România, campania este organizată de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Educației Naționale, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Menționăm că ministrul Ecaterina Andronescu a participat și la ceremonia de înălțare a drapelului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în fața sediului Palatului Parlamentului din București, eveniment care a avut loc concomitant cu înalţarea drapelului de stat al României în faţa sediului Alianței, în urmă cu 15 ani.