Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, s-a întâlnit cu omologul său portughez, Manuel Heitor, ministru al Tehnologiei, Științei și Învățământului Superior

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 20 Septembrie, 2018

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a avut, la Lisabona, o întrevedere cu Manuel Heitor, ministrul Tehnologiei, Științei și Învățământului Superior din Portugalia.

Întâlnirea survine în contextul vizitei efectuate în Portugalia de către premierul Viorica Dăncilă, pe agenda celor doi oficiali figurând o serie de subiecte privind dezvoltarea relațiilor între cele două state în domeniul învățământului superior.

Cei doi demnitari au abordat teme precum necesitatea de a crește nivelul mobilităților, atât pentru studenți, cât și pentru cadre didactice, dar și chestiuni legate de prioritățile aflate pe agenda țării noastre odată cu preluarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Astfel, ministrul Valentin Popa l-a informat pe omologul său portughez că motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este „Coeziunea, o valoare europeană comună”. Totodată, prioritățile Președinției României în domeniul educației sunt centrate pe incluziune, mobilitate, excelență și coeziune.

Un alt subiect a fost proiectul universităților europene, mai exact modul în care cele două țări văd funcționarea acestei rețele europene de excelență. Cei doi oficiali au propus ca universitățile românești și portugheze să dezvolte proiecte comune și să pună în practică parteneriate care să le mărească șansele de a accesa fondurile necesare și de a putea intra în această rețea.

În ceea ce privește programul Erasmus +, cele două părți au agreat propunerea Comisiei Europene de dublare a bugetului acestuia, dar a fost discutată și propunerea Parlamentului European de  triplare a bugetului, concomitent cu creșterea numărului de mobilități cu un procent față de majorarea bugetului. În materie de mobilități, partea română a pledat pentru creșterea numărului acestora proporțional cu cea a bugetului programului Erasmus+, astfel încât cea mai importantă parte a bugetului să fie păstrată pentru susținerea a cât mai multor luni de studiu în universitățile partenere pentru studenții participanți.

Ministrul Valentin Popa a propus omologului său portughez susținerea utilizării unui tarif unic pentru toate țările UE în ceea ce privește plata activităților în cadrul programului Erasmus+, pledând pentru aplicarea principiului „La muncă egală, plată egală”, atât în cadrul activităților Erasmus+, cât și în cele din Programul de cercetare Orizont 2020.

De asemenea, a mai fost luată în discuție actualizarea sumelor forfetare acordate studenților pentru mobilitățile Erasmus+, în concordanță cu ultimele informații publicate de EUROSTAT despre costul vieții în țările partenere.

La finalul întrevederii, cei doi miniștri au asistat la semnarea unui Protocol de Colaborare între Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național al Rectorilor din Portugalia, cooperarea între cele două instituții urmând să genereze o creștere substanțială a schimburilor academice între cele două țări și o cooperare la nivel european în proiectul universităților europene.

BIROUL DE COMUNICARE