Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, s-a întâlnit cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 5 Martie, 2020

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a participat joi, 5 martie, la o întrevedere cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme de actualitate din domeniul educației și cercetării, atât la nivel european, cât și național.

Ministrul Educației și Cercetării a subliniat importanța consolidării sinergiilor între Spațiul European al Cercetării și Spațiul European al Educației, precum și între cele două programe emblematice, Orizont Europa și Erasmus+. Acestea vor avea rolul de a maximiza valoarea adăugată a Uniunii Europene pentru investițiile sale în educație, cercetare și dezvoltare.

Totodată, ministrul Monica Anisie a punctat rolul central ocupat de educație în cadrul inițiativelor lansate recent de Comisia Europeană - Pactul Ecologic European și O Europă socială pentru o tranziție justă. În acest context, Monica Anisie a accentuat necesitatea alocării de către Comisia Europeană a unor resurse financiare adecvate pentru ca infrastructura școlară să devină mai durabilă. În egală măsură sunt importante susținerea și dezvoltarea cunoștințelor și a atitudinilor în domeniul schimbărilor climatice.

În același context, ministrul Monica Anisie a punctat și importanța pe care o va avea pentru România Garanția europeană pentru copii. Această inițiativă a Comisiei Europene va fi lansată în 2021 și reprezintă un important instrument pentru asigurarea accesului copiilor la serviciile de bază.

Întâlnirea de la Cluj-Napoca a constituit un prilej de consolidare a dialogului inițiat la Bruxelles cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pentru pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. În cadrul discuțiilor s-a evidențiat angajamentul comun pentru implementarea inițiativelor europene în domeniul educației și cercetării”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Cercetarea și educația sunt elementele-cheie pentru crearea unor ecosisteme inovative, în parteneriat cu mediul de afaceri. Inovarea reprezintă o prioritate pe agenda Comisiei Europene pentru crearea unor parteneriate strategice, la toate nivelurile, cu participarea tuturor cetățenilor”, a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.