Premianții Competiției Naționale CanSat 2018

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 10 Mai, 2018

Ediția 2018 a Competiției Naționale CanSat, organizată de ESERO România în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA) și Ministerul Educației Naționale, a fost câștigată de echipa Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Canescent, coordonată de Ioana Stoica. Astfel, locul I în ierarhia națională asigură participarea în finala Competiției Europene CanSat 2018, care se va desfășura în perioada 28 iunie - 1 iulie, în Insulele Azore, sub egida Agenției Spațiale Europene (ESA).

Podiumul a fost completat de Mikó18-CanSat (echipa Liceulului Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, coordonator: Peto Maria) și Flying Bots - CoderDojo Timișoara (coordonator: Radu Ticiu). Faza finală a concursului a avut loc la Tuzla, în perioada 3-6 mai, și a reunit 8 echipe.

Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit (de exemplu, alimentarea cu electricitate, comunicațiile etc.) într-o doză cu un volum de 330 de mililitri. Minisateliții de tip CanSat au fost lansați dintr-un avion, pe Aeroportul „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, de la o altitudine de aproximativ un kilometru, având de îndeplinit o misiune și aterizarea în siguranță.

Misiunea secundară a echipei câștigătoare, Canescent, a constat în măsurarea unor parametri atmosferici pentru a demonstra capacitatea de susținere a vieții din zonă. De asemenea, a încercat să detecteze compuși volatili organici și să măsoare intensitatea câmpului magnetic.

Misiunea secundară a echipei Miko18 s-a axat pe măsurarea unor parametri atmosferici, reprezentarea cu ajutorul unui soft specializat a traiectoriei în cădere și compararea traiectoriei ideale cu rezultatele obținute prin măsurători.

Echipa Flying Bots a fost la prima participare într-o competiție de acest gen și a avut ca misiune secundară detectarea compușilor atmosferici.

Criteriile de evaluare, conform regulamentului european ESA sunt: 50% realizare științifică și tehnică și 50% valoare educațională, muncă în echipă și promovare.

Precizăm că între Ministerul Educației Naționale și Agenția Spațială Română există un protocol de colaborare al cărui obiectiv este promovarea utilizării spațiului cosmic în contextul predării disciplinelor STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică).

Ediția de anul acesta a mai avut ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și a beneficiat de sprijinul reprezentanților Aeroportului „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România, proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA), și pe site-ul CanSats.

BIROUL DE COMUNICARE