În urma aprobării de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman a fișei de proiect depuse de Ministerul Educației Naționale, proiectul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED) este în faza de prelansare. În cadrul acestuia vor fi formați, în următorii 4 ani, 55.000 de profesori din învățământul primar și gimnazial (15.000 - primar și 40.000 - gimnazial) pentru a preda în conformitate cu noile planuri-cadru și programe școlare aferente celor două cicluri de învățământ.
Mai exact, vor fi realizate abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice printr-o abordare metodologică centrată pe competențe-cheie, în acord cu noul curriculum, precum și adaptarea activităților de învățare la nevoile specifice ale fiecărui elev, inclusiv ale celor aflați în risc de abandon școlar.
În aceeași măsură, prin elaborarea și utilizarea de resurse educaționale deschise, relevante pentru aplicarea la clasă a noului curriculum, CRED pune un accent deosebit pe promovarea abordărilor didactice orientate pe competențe. În acest scop, vor fi elaborate 26 de ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial și vor fi aprobate 7.200 de resurse educaționale deschise, accesibile elevilor și cadrelor didactice.
Alte obiective subsecvente sunt elaborarea, adoptarea și promovarea documentului de politici educaționale „Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național”, dar și promovarea unei noi metodologii privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii, de asemenea, centrat pe dezvoltarea competențelor. În același timp, va fi revizuită și metodologia programului „A doua șansă” pentru învățământul primar și gimnazial.
În cadrul activităților proiectului, care vor însuma 330.000 de ore de formare la nivel național, vor fi alcătuite 2.750 de grupe de formare în toate județele și în Capitală. Accesul la informațiile de specialitate va fi facilitat de 900 de formatori.
Proiectul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” este parte integrantă a Strategiei Europa 2020 prin Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii (aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 417/2015) și are la bază recomandările OECD și UNICEF incluse în documentul de poziție „România 2017 - Studii OCDE privind evaluarea şi examinarea în domeniul educației”.
BIROUL DE COMUNICARE
- 30508 afişări