Vizita de lucru a ministrului Educației Naționale în județele Bihor și Satu Mare

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Sâmbătă, 13 Aprilie, 2019

Vineri, 12 aprilie 2019, la Liceul Teologic Penticostal „Betel" din Oradea, s-a desfășurat o întâlnire de lucru între ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, și directorii unităților de învățământ din județul Bihor. La evenimentul organizat de ISJ Bihor au participat inspectorul școlar general, Alin-Florin Novac-Iuhas, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, precum și alți reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale.

Dialogul constructiv a continuat în județul Satu Mare, la Casa Meșteșugarilor, unde ministrul a făcut un schimb de idei și informații cu elevi, părinți, profesori, directori de unități de învățământ, inspectori școlari, primari de municipii și orașe, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, ai mediului de afaceri și ai ONG-urilor care activează în domeniul Educației. Au fost prezenți inspectorul școlar general, Călin Durla, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare, Daniela Culic.

În urma prezentării documentului de viziune sistemică Educația ne unește, ministrul Educației a răspuns și întrebărilor adresate de către eleva Silvia Ruba, olimpică internațională și deținătoare a unui premiu acordat de Parlamentul României, dar a interacționat și cu Andreea Varga, președintele Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare.

Principalele subiecte dezbătute au vizat adaptarea educației la contextul european, necesitatea ca Bacalaureatul tehnologic să permită accesul în învățământul superior tehnic, digitalizarea sistemului de educație, programele școlare, susținerea și dezvoltarea învățământului dual, statutul profesorului, învățământul în limba minorităților naționale, respectiv examenele de admitere în liceu și în învățământul superior.

 

La finalul dezbaterilor din cele două județe pe tema ideilor și măsurilor propuse în cadrul viziunii Educația ne unește, s-a convenit asupra modalității de continuare a procesului de consultare a beneficiarilor sistemului educațional.

Astfel, inspectoratele vor centraliza și transmite MEN sugestiile primite privind creșterea eficienței învățământului, pentru ca propunerile constructive să fie analizate și în urma dezbaterilor naționale să fie transpuse în proiectul de lege a Educației Naționale.

Tot în cursul zilei de astăzi, la Oradea, ministrul Educației a participat la festivitatea de deschidere a Adunării Generale a ANOSR, alături de viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, reprezentanți ai Consiliului Tineretului din România și ai Consiliului Elevilor din România.