[Consultare publică încheiată] Ghidul Solicitantului pentru apelul „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior”

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
14.12.2022

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte, de tip competitiv „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior”, finanțat prin Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ, Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Componenta C15: Educație, Pilonul VI. Politici pentru noua generație din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ghidul și anexele aferente [arhivă RAR] reglementează condițiile pentru acordarea finanțării, pentru crearea în fiecare liceu a unui laborator inteligent („smart lab”), prin dotarea cu echipamente digitale specifice a unei săli de curs complexe, de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), pentru a oferi oportunități de învățare prin experiență.

Un laborator inteligent este un spațiu dotat cu echipamente digitale, care poate susține procesul de predare, învățare, evaluare la toate disciplinele. Tehnologia aplicată și învățarea cu ajutorul proiectelor și problemelor (Project Based Learning) poate facilita învățarea personalizată.

În plus, laboratorul permite abordarea tuturor stilurilor de învățare, permițând fiecărui elev să lucreze potrivit propriului ritm. Conceptul de laborator inteligent, de la hardware/software și kituri de construcție, până la curriculum și evaluare, funcționează integrat pentru a sprijini învățarea practică. Laboratoarele inteligente vor fi piloni pentru dezvoltarea competențele digitale necesare pentru a îmbrățișa oportunitățile oferite de noile tehnologii și de meseriile viitorului.

Solicitanții eligibili care vor putea obține finanțare pentru dotarea cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea unui laborator inteligent, adaptat profilului educațional, sunt unitățile de învățământ secundar superior, publice sau private acreditate (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual).

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 117.499.800,00 euro, valoare eligibilă PNRR, fără TVA.

Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte se vor putea depune prin platforma electronică dedicată PNRR.

Observațiile și recomandările referitoare la ghidul publicat pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro, până la data de 20.12.2022, ora 23:59.