

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit astăzi, 22 octombrie 2024, la sediul Ministerului Educației, cu Ministrul Educației, Sportului și Tineretului din Republica Cipru, Athena Michaelidou, cu ocazia vizitei pe care aceasta o efectuează în România.
Cei doi miniștri au semnat al XI-lea Program de aplicare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind colaborarea culturală, educațională și științifică pentru anii 2024 - 2029. Noul document permite, în domeniul educației, o colaborare mai strânsă între instituțiile de învățământ superior acreditate ale celor două state, creșterea mobilității elevilor și a profesorilor, precum și o colaborare susținută sub egida programelor Uniunii Europene.
Au fost discutate, de asemenea, oportunități de cooperare pentru perioada următoare. Acestea vor fi abordate atât din perspectiva relației bilaterale, cât și din perspectiva colaborării la nivelul Uniunii Europene și implică schimburi de bune practici în domenii de interes comun, consolidarea dialogului la nivel de experți, organizarea în comun de ateliere și mese rotunde pentru specialiștii din educație, respectiv sprijinirea reciprocă a universităților din România și Republica Cipru pentru participarea la alianțele de Universități Europene și pentru încheierea de parteneriate interuniversitare.
Totodată, în cadrul acestei vizite, Ministrul Educației, Sportului și Tineretului din Republica Cipru a avut ocazia să cunoască elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Demnitarul cipriot a aflat detalii despre activitățile organizate pe durata „Săptămânii verzi”, program în derulare în această perioadă la colegiul bucureștean.
Pe agenda Ministrului Educației, Sportului și Tineretului din Republica Cipru a figurat și o întâlnire cu studenții și profesorii de la Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Dialogul cu reprezentanții conducerii Universității din București a reliefat interesul reciproc pentru consolidarea secției de filologie neogreacă și perspectivele unor colaborări directe între Universitatea din București și universități din Republica Cipru în domenii precum științele educației, filologie și didactica predării (limba neogreacă).
La Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din București, conducerea universității a prezentat proiectele care includ noile tehnologii și inteligența artificială.
BIROUL DE PRESĂ
- 2602 afişări