Ministrul Educației, Ligia Deca, a discutat despre posibilitatea extinderii parteneriatului cu Institutul Biden și Universitatea Delaware din Statele Unite ale Americii

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 15 Februarie, 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, alături de Excelența Sa, domnul Ambasador Andrei Muraru, și domnul Remus Pricopie, Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a avut o întrevedere cu Valerie Biden Owens, Președinte al Institutului Biden, și cu echipa extinsă a Institutului și a Universității Delaware. Întâlnirea s-a desfășurat miercuri, 14 februarie, la sediul central al Institutului Biden. 

Partea americană a fost reprezentată de: 

  • Valerie Biden Owens, Președinte al Institutului Biden;

  • Dr. Jerome Lewis, Director al Institutului pentru Administrație Publică;

  • Cathy McLaughlin, Director Executiv al Institutului Biden;

  • Dr. Joe Trainor, decan adjunct al Școlii de Politici Publice Biden;

  • Troy Mix, Director Asociat al Institutului pentru Administrație Publică;

  • Dr. Alisa Moldavanova, Coordonator al Masteratului pentru Administrație Publică;

  • Dr. Amy Greenwald Foley, Director pentru Promovare Globală și Parteneriate;

  • Dr. Pablo McConnie-Saad, Manager de programe la Institutul Biden.

La întâlnire au luat parte, de asemenea, două cadre didactice ale universității, care s-au născut și au studiat în România: dr. Sebastian Cioba și dr. Roxana Burciu. 

Institutul Biden este un centru de clasă mondială care reunește cercetători, experți în politici publice, decidenți, profesori și practicieni cu scopul de a cerceta și a propune politici publice în domenii precum economie, dezvoltare sustenabilă, justiție, drepturi civile, sănătate, educație. 

În ultimii 10 ani Institutul Biden a colaborat în România cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat echipei Biden măsurile garantate prin noua lege a învățământului superior în vederea internaționalizării universitare: microcertificările, susținerea universităților să adere la rețele internaționale, burse pentru cercetare în afara țării în timpul masteratului, doctoratului și al programelor post-doctorale.

De asemenea, ministrul Educației a prezentat principalele domenii în care România are cea mai mare nevoie de expertiză internațională: evaluarea standardizată, politici integrate de reducere a inegalităților educaționale, educație media și sănătatea mentală a copiilor și tinerilor. 

Reprezentanții Institutului Biden au prezentat programul lor de formare a profesorilor în domeniul cetățeniei democratice și sprijinul pe care îl oferă unui district dezavantajat pentru îmbunătățirea propriilor politici educaționale și sociale. În aceeași măsură, reprezentanții Institutului au dorit să afle mai multe informații despre Programul Național Săptămâna verde derulat în România, discuția abordând și modalitatea în care un astfel de program ar putea fi aplicat la nivelul Universității Delaware. 

În ceea ce privește planurile de viitor, cele două delegații s-au pus de acord să ofere studenților din România oportunitatea de a participa la o conferință găzduită de Institutul Biden în martie 2024, să inițieze întâlniri de lucru între cercetători pe teme comune de interes, spre exemplu educație media, și să organizeze mobilități pentru studenți, în cadrul programului Erasmus+

Faptul că universitățile și institutele americane au devenit interesate să colaboreze cu România reprezintă o dovadă a progresului pe care sistemul nostru de învățământ universitar l-a făcut în ultimii ani. Este important să ne promovăm țara și oferta educațională pentru a atrage parteneri valoroși”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

BIROUL DE PRESĂ