Informare privind vizita de lucru efectuată de ministrul Educației, Ligia Deca, în Republica Moldova

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Miercuri, 25 Septembrie, 2024

Marți, 24 septembrie 2024, doamna Ligia Deca, Ministrul Educației, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, unde a participat atât la o conferință internațională pe tema educației timpurii, cât și la o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților centrale și ai unor instituții emblematice de învățământ superior. Vizita a fost organizată cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău.

La finalul acestei vizite, Ligia Deca, Ministrul Educației, a declarat: „Parteneriatul dintre România și Republica Moldova în domeniul educației este unul de tradiție, fiind orientat în acest moment către susținerea Moldovei în parcursul său european și internațional. M-am bucurat să văd cum investițiile făcute de Guvernul României pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale din Moldova prind contur și adresează nevoile elevilor și ale studenților de aici. Este dovada angajamentului pe care România și l-a asumat - acela de a fi alături de Republica Moldova la fiecare pas!”.

Vizita la Chișinău a debutat cu participarea Ministrului Educației la conferința internațională „Un viitor luminos dincolo de granițe: investiția în educația și îngrijirea timpurie a copiilor”, organizată de Birourile UNICEF din România și Republica Moldova, în colaborare cu Biroul Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală. Alături de omologul său din Republica Moldova, domnul Ministru al Educației și Cercetării, Dan Perciun, și de doamna Viceministru al Educației și Științei din Ucraina, Yevheniia Smirnova, au discutat despre importanța educației timpurii și despre oportunitățile, respectiv abordările strategice comune.

Împreună cu domnul ministru Dan Perciun, doamna ministru Ligia Deca a vizitat trei dintre universitățile din Chișinău: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, prilej cu care au fost prezentate, pe de-o parte, rezultatele investițiilor făcute de Guvernul României în infrastructura educațională din Moldova, precum și rezultatele parteneriatelor pe care universitățile moldovenești le au deja cu universitățile din țara noastră. Doamna Ligia Deca a salutat rezoluția comună a Consiliilor Naționale ale Rectorilor din România și din Republica Moldova prin care aceștia își exprimă susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova prin conlucrarea activă pentru sprijinirea aderării acesteia la Uniunea Europeană.

În mesajele transmise mediului academic din Republica Moldova, ministrul educației a reiterat sprijinul pe care Ministerul Educației va continua să îl acorde pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului de educație din Republica Moldova prin promovarea proiectelor de investiții finanțate în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro. De la ratificarea Acordului, în 2022, România a finanțat prin Ministerul Educației proiecte ce au ca obiective achiziția de autobuze școlare și reabilitarea a unui cămin studențesc al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, de aproximativ 4,3 milioane de euro.

Pentru întărirea colaborării inter-universitare între cele două țări și în vederea facilitării schimbul de experiențe și bune practici, Ministerul Educației din România va susține și finanța o schemă de mobilități adresată cadrelor didactice din Republica Moldova.

Vizita la Chișinău s-a încheiat cu întrevederea ministrului Educației cu doamna Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei permanente pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul Republicii Moldova. În cadrul dialogului, a fost evidențiată cooperarea între cele două ministere ale educației pentru funcționarea Secretariatului Spațiului European al Învățământului Superior. Prin organizarea la Iași și Chișinău, în 2027, a Forumului Politic Global Bologna, România și Republica Moldova vor deveni polii dezbaterilor la nivel european în domeniul învățământului superior.

Dialogul cu autoritățile din Republica Moldova va continua în sensul susținerii agendei europene asumate de Republica Moldova, precum și prin sprijinirea participării universităților din Republica Moldova în cadrul alianțelor, asociațiilor și consorțiilor universitare europene și internaționale.

BIROUL DE PRESĂ