Mesajul ministrului Educației Naționale, Liviu Marian Pop, cu prilejul Zilei Internaționale a Educației (5 Octombrie)

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
05.10.2017

Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul”, afirma Platon în antichitate. Cum educația cade, în special, în sarcina noastră, a profesorilor, vrem să trezim dorinţa de cunoaştere prin dragoste. Ne dorim să fim modele de urmat pentru cei pe care-i învăţăm: nu neapărat pentru ce știm, ci mai ales pentru ce suntem.

Îndrumăm elevii să-și formeze principii și convingeri de viață, iar arta noastră supremă este aceea de a trezi bucuria exprimării creatoare și plăcerea cunoașterii.

Şi dacă „tot ce este valoros într-o societate umană depinde de oportunitatea acordată individului de a se dezvolta”, așa cum corect sublinia Einstein, înseamnă că ne revine nouă, dascălilor, o sarcină importantă în modelarea valorilor morale a elevilor noştri. Munca noastră va fi apreciată la justa ei valoare dacă ei vor reuşi să înveţe trecutul, să înţeleagă prezentul şi astfel să dezvolte viitorul. De aceea consider că merităm încrederea pe care noi am acordat-o cu multă consideraţie mentorilor noştri.

Stimați colegi,

Convins fiind că v-ați regăsit în aceste coordonate morale, doresc ca această zi, dedicată educației, implicit vouă și elevilor voștri, să vă deschidă noi perspective profesionale în care continua dezvoltare să valorifice maximal calitățile voastre vocaționale.

Țin, de asemenea, să apreciez cu toată sinceritatea înțelegerea de care ați dat dovadă ori de câte ori sistemul nu a fost aşa cum v-aţi dorit și vă asigur că voi depune toate eforturile necesare pentru ca performanţa să fie temelia sistemului de învățământ românesc.

LIVIU MARIAN POP,

Ministrul Educației Naționale