Cadrul european

Text Size:

 • Increase
 • Decrease
 • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility

I. Activități

II. Afaceri europene

III. Agenda Președinției Consiliului UE

IV. Evenimente

***

I. Activități

 • Participarea la procesul decizional al UE în domeniul educației și formării profesionale, în cadrul reuniunilor Comitetului Educaţie, Consiliului Educaţie, Cultură, Tineret și Sport şi contribuția la elaborarea poziției naționale pentru Consiliul European

Strategia Europa 2020

 • Elaborarea mandatelor și pozițiilor României și asigurarea participării la Comitetele Educație, grupul de lucru care pregătește reuniunea Consiliului de miniștri în domeniul educației și formării profesionale din statele membre UE

Comisia Europeană

Cadrul Strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET2020)

Promovarea învățării limbilor străine și incluziunii printr-o educație și îngrijire a copiilor preșcolari de calitate (EICP)

Agenda pentru noi competențe

 • Coordonarea participării la grupurile de lucru ale Comisiei Europene, care vor participa în perioada ianuarie 2016 - iunie 2018, reprezentând fiecare un sector major al educației și formării profesionale:

(1) Grupul de lucru pentru școli

(2) Grupul de lucru pentru învățământ profesional și tehnic

(3) Grupul de lucru pentru învățământul superior

(4) Grupul de lucru pentru învățarea în rândul adulților

De asemenea sunt propuse două grupuri de lucru transversale:

(5) Grupul de lucru referitor la competențele digitale

(6) Grupul de lucru privind promovarea cetățeniei și a valorilor comune de libertate, toleranță și non-discriminare prin educație (follow-up Declarația de la Paris)

 • Reprezentarea ME în relație cu Ministerul Afacerilor Externe în ceea ce privește activitatea de coordonare a afacerilor europene

Ministerul Afacerilor Externe

II. Afaceri europene

​*** ​21 septembrie 2017: Dezbatere publică privind impactul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană

  III. Agenda Președinției Consiliului UE

  IV. Evenimente

  • Consultare publică pe tema „Microcertificările (microcredentials) - extinderea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții și inserție profesională” (data publicării: 06.05.2021)

  Consultarea publică se desfășoară aici până în data de 13 iulie 2021. Chestionarul, disponibil şi în limba română, poate fi completat de cetățeni, organizații guvernamentale și neguvernamentale, precum și de părțile interesate din domeniile educației, formării și ocupării forței de muncă. Dacă doresc acest lucru, instituțiile sau organizațiile pot să atașeze și documente de poziție, chestionarul având această opțiune.

  Obiectivul consultării este de a colecta idei pentru dezvoltarea unei definiții comune a microcertificărilor (microcredentials), a standardelor UE pentru calitate și transparență și a unor măsuri suplimentare care trebuie întreprinse la nivel instituțional, național și la nivelul Uniunii Europene.

  Asociația Europeană a Universităților (EUA) a lansat o inițiativă privind ecologizarea în instituțiile de învățământ superior și invită universitățile să contribuie la acest demers, prin completarea unui sondaj referitor la abordările și activitățile instituționale în domeniul ecologizării. 

  Sondajul poate fi completat până la data de 11 aprilie 2021.

  Rezultatele vor fi prezentate în cadrul unei serii de evenimente online și articole, pe durata Săptămânii Verzi a UE (31 mai - 4 iunie 2021).

  Rolul micro-acreditărilor este de a oferi oportunități de învățare modulare și flexibile, care conduc la o certificare a competențelor. Inițiativa va contribui la dezvoltarea Spațiului european al educației și va încuraja mobilitatea de studii și cea profesională în întreaga Uniune Europeană, implicând, în calitate de modele, alianțele Universităților europene și Centrelor de excelență profesională.

  • Selecție de experți pentru Grupul de lucru al Comisiei Europene privind Investiția de calitate în educație și formare profesională (data publicării: 05.03.2021)

  Termenul-limită pentru transmiterea aplicațiilor este 20 martie 2021. Mai multe detalii referitoare la noul grup de lucru, precum și la criteriile de selecție sunt disponibile aici.

  Marți, 8 decembrie 2020, începând cu ora 12:30, va avea loc webinarul cu tema Universitățile Europene în centrul ecosistemelor de inovare regională, organizat de Reprezentanța landului Baden-Württemberg pe lângă Uniunea Europeană. În cadrul evenimentului, vor fi dezbătute subiecte precum transformarea învățământului universitar și Universitățile Europene și vor fi analizate exemple de bune practici. De asemenea, reprezentanții a cinci alianțe de universități europene vor împărtăși experiențe cu privire la implementarea acestei inițiative.

  Detalii despre eveniment și înregistrare - aici

  Altele